Staudepæoner

/Staudepæoner
Staudepæoner 2017-11-06T17:06:51+00:00

Hvordan passer man sine staudepæoner?

Staudepæoner, herunder Silkepæoner (Paeonia lactiflora), Bonderoser (Paeonia officinalis), Balkanpæon (Paeonia peregrina), Trådpæon (Paeonia tenuifolia) og hybrider af disse er generelt nemme og taknemlige stauder. Hvis nogle få regler overholdes kan man have glæde af sine pæoner i årtier.

Udplantning

Pæoner skal plantes i samme dybde som de har i den potte man køber dem i. Det vil sige at toppen af rodhalsen ikke skal være længere nede end ca. 3 cm fra jordoverfladen. Plantes de for dybt vil man opleve at staudepæoner slet ikke blomster eller kun sætter få blomster.

Når folk oplever at deres staudepæon ikke blomster er det i langt de fleste tilfælde fordi de har plantet dem for dybt. Staudepæoner foretrækker her i landet en solrig plads med mindst 5 timers sol, dog vil de også kunne klare sig under mere skyggede forhold men så vil der ofte komme færre blomster. Skal staudepæonerne udvikle deres fulde potentiale skal de ikke placeres op og ned af større træer som konkurrere om lys og næring. Den ideale jord for pæoner er en veldrænet, næringsrig jord som ikke tørre helt ud. Trådpæon kræver ekstra godt dræn. Hvis jorden er meget sandet kan der tilføres kalk og kompost om foråret.

Pasning

Når pæonerne kommer frem med deres spire om foråret i marts og april vil de ofte være udsat for frost hvilket de ikke tager skade af. Efterhånden som pæonerne kommer i blomst kan det være hensigtsmæssigt med noget støtte til de store dobbelt-blomstrede typer hvis man helst ikke vil se dem hænge for meget med hovederne. De enkelt-blomstrede typer kan godt holde blomsterne oprette uden støtte. Der ses meget sjældent angreb af skadedyr. Hare og rådyr spiser normalt ikke af pæoner. Sommetider vil man se myrer på blomsterknopperne af staudepæoner. Disse gør ingen skade – de nyder bare en sukkerholdig væske som pæonerne udskiller ved blomsterknopperne. Gødning skal man være tilbageholdende med, dog kan det være en fordel at tilføre kalk og noget langsomt virkende gødning eller kompost hvis jorden er sandet. Når løvet visner om efteråret kan dette fjernes for at mindske risikoen for svampeangreb det følgende forår. Da pæoner kan klare meget lave temperaturer er det ikke nødvendigt med vinterdækning. I det hele taget er staudepæoner meget robuste. Det viser sig også ofte at i gamle forsømte haver, blandt skvalderkål og brændenælder, finder man netop staudepæoner. Held og lykke med dine pæoner! Se vores udvalg af pæoner her.

Vil man videre med pæoner kan Dansk Pæon Selskab anbefales: www.DanskPaeonSelskab.dk